Ria De Henau

Bij,  een met artistieke liefde geschonken koffie, en aansluitend  gesprek, zal menig mens, met enige verwondering kunnen nagenieten van haar visie rond het leven van vele beeldende kunstenaars.
Haar kunstwerken zijn het beste bewijs dat Ria technisch zeer sterk naar buiten treedt. Via masterclasses brengt zij de techniek van het schilderen met olieverf op professionelen wijze over aan al wie zich in deze wijze van schilderen wil verfijnen.

Het werd vroeg duidelijk dat Ria De Henau haar intense ‘staat van zijn’ door haar artistieke talenten zou uiten. Muziek, dans, fotografie, theater, schilderkunst …Haar eerste kinderlijke piano composities “Noteerde” ze in de vorm van een schilderij : ritmische, abstract lineair patroon van stippen en strepen. Als kind met een slecht gezichtsvermogen, koos ze nauwgezet de kleuren voor de geluiden die ze hoorde. Voor haar zijn muziek en schilderkunst nauw verbonden. Zelfs nu, als volwassen kunstenaar, verwijst ze naar de ‘frequentie van de trillingen’ van kleuren.

Haar zoektocht naar essentie met veel verschillende ervaringen, met inbegrip van reizen naar verschillende continenten en talloze ontmoetingen, resulteerde in een innerlijke diepte en verrijking. Ze is gefascineerd door de rust en het eenvoudige leven van bevolkingsgroepen die nog steeds dicht bij de natuur leven.

Na een experimentele fase in een verscheidenheid aan disciplines, maar vooral in de schilderkunst, deed de kunstenares in de late jaren 1990 een grondige studie van de schilderstechnieken van de oude meesters. Haar werk werd later ook beïnvloed door de fotografie en muziek.

Begin de jaren 2000 werd LICHT een belangrijk element in het werk van Ria De Henau.

Gedurende enkele jaren ( 2003 tot 2014) schilderde de kunstenares een reeks van gewone, alledaagse voorwerpen. In haar eenvoudige composities gaf ze een eigentijdse allure aan stillevens, bloemen en andere eeuwenoude thema’s. Vanaf 2014 werkte de kunstenares in stilte aan een totaalproject dat nog steeds in ontwikkeling is.
Ook kleine korte reeksen gaven uiting aan de nieuwe ontwikkeling in het werk van deze kunstenares.
Ze brengt passie en stilte bij elkaar.
Ria De Henau schildert werelden op een uitgebreide schaal. Ze benadrukt rijke kleuren in een extreem esthetische benadering: het is een streling voor het oog.
Haar werk geniet internationale herkenning.

Contact:
Ria De Henau BVBA
Raketsraat 78
B-9000 Gent
tel. 0499 30 65 78
Mail: info@riadehenau.com
www.riadehenau.com
BTW.  0462 985 156