Erik Matthijs

Erik volgde een opleiding beeldhouwen aan de academie te Eeklo (1981 tot 1984), technologie, materialenkennis, vormgeving en compositie zijn vormende elementen maar beïnvloeden zijn werk niet fundamenteel.
Bezieler van de Erfgoedgroep Zomergem, werkgroep Archief. Daarin probeert men zoveel mogelijk gemeentelijk archief te digitaliseren. Ook in het Schipdonkcomité is de man actief.
Zijn vorming als kunstenaar is grotendeels autodidactisch.

Vroege maar niet onbelangrijke invloeden gaan uit van de Antwerpse klassieke beeldhouwers Philo Van Riel en Jos Peeters (beiden zijn reeds overleden) maar evenzeer van de modernistiche Amerikaanse kunstenaar Arthur Secunda .In de jaren zestig was hij een frequent bezoeker van hun ateliers en liet hij zich  gretig inwijden in hun beeldende wereld.  Met Arthur Secunda deelde ik enkele maanden een woning en leerde van zijn internationalisme, zijn opleidingen en ervaringen.
Na een opleiding Graduaat Psychologie werkte hij in de sector van de hulpverlening en het Hoger Onderwijs op verschillende plaatsen in Vlaanderen en in het buitenland.

Zijn eerste werken ontstonden in de jaren zeventig.  Exposeerde o.a in het Centrum voor Artistiek Talent (CAT) in het Citadelpark te Gent.