Lambertus Vermeiren

Vermeiren is een kunstenaar die schilderijen heeft die populair zijn in zowel Europa als Rusland. Hij heeft meer tientalle tentoonstellingen gehad in verschillende landen en zijn schilderijen zijn in privécollecties in Zwitserland, Engeland, Canada, Rusland, België en Nederland. Vermeiren (24-01-1953) werd geboren in Vosselaar.

Na een gemiste voetbalcarrière  besloot hij zijn andere passie te volgen en begon hij aan een kunststudie in de avond- en weekendlessen. Op 28-jarige leeftijd verhuisde Vermeiren naar Les Saints Marie de la Mer in Zuid-Frankrijk, Zijn realistische schilderijen van typisch Franse daken, wilde paarden, stieren en flamingo’s waren favoriet voor veel toeristen.

Naast zijn al drukke leven als kunstenaar en leraar begon hij met een studie psychologie en sociale pedagogiek. Na het behalen van zijn graad werkte Vermeiren enkele jaren in een instituut voor slecht aangepaste kinderen die onder het gezag van de jeugdrechtbank wonen. Deze ervaring is van invloed geweest op zijn latere kunstwerken. Na het werken als stafofficier voor verschillende overheidshuizen voor vluchtelingen keerde Vermeiren in 2000 terug naar België.

Vermeiren voelt zich altijd al aangetrokken tot het surrealisme waarin hij zich verder ontwikkelde. Samen met zijn vriend en collega-kunstenaar Jan Scheerder richtte hij het kunstfonds ‘Aquarius’ op. Via dit fonds konden ze tal van schildertentoonstellingen houden in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Hij begon een meer moderne en gedurfde manier van schilderen en maakte verschillende portretten van bekende personen. Een van zijn werken was een portret van president Vladimir Poetin. Dit portret werd in het Kremlin afgeleverd.

In 2013 bezocht Vermeiren Rusland en werd hij uitgenodigd om een masterclass te geven aan de universiteit van Tambov . Vermeiren vindt het werken met Russische kunststudenten heel inspirerend. Hij is onder de indruk van de technische vaardigheden en ervaring die jonge Russische kunstenaars al hebben.

Op 20 april 2015 is in de Regionale Kunstgalerie van Tambov een persoonlijke tentoonstelling met 15 schilderijen uit Vermeiren geopend. De tentoonstelling presenteert werken in de magische realisme-stijl. De paradoxale combinatie van vormen, variabiliteit van beelden, optische illusies weerspiegelt de verschillende perioden van het buitengewone leven van Vermeires. Deze tentoonstelling maakt deel uit van het internationale project “World Palette”. Het museum bewaarde twee van zijn werken voor hun eigen collectie. Voor meer informatie over tentoonstellingen en interviews met Lambertus Vermeiren juist,T.vzw).
Lambbertus is te bereiken via mail op:  lambertus.vermeiren@proximus.be