Arie Vinke

Arie Vinke, Breskens, glastechnieken
Het is echt als een virus, als je er eenmaal aan begint kun je er niet meer mee stoppen.
Het begon met een opleiding in Brugge West voor glas in lood, brandschilderen, fusen, lampwork, glassieraden enz. ,vele cursussen en workshops in Duitsland voor zandstralen op glas volgden.
Helaas is glasblazen een oud ambacht dat in Nederland met ‘uitsterven’ wordt bedreigd.
Meerdere keren per jaar gaat Arie dan ook naar Orvelte om te leren glasblazen van de meester glasblazer Mark Locock en volgde lessen aan de glasblazersschool in Novy Bor (Tjechië).
De door hem vervaardigde kunstwerken zijn een samenvoeging van diverse technieken zoals fusen, slumpen, drip, verlijmen, lampwork, zandstralen enz.
Ook gaat hij nog regelmatig naar Roosendaal en Tilburg voor de techniek lampwork (glasblazen met de brander) te verfijnen. Met deze techniek geeft hij ook regelmatig demonstraties.
Voor lampwork is geen Nederlands woord, maar het wil zeggen dat je met een speciale gas/zuurstofbrander glas, (meestal staafjes) gaat vervormen en er zodoende allerlei figuren mee kunt maken. Het is dus eigenlijk een soort boetseren maar dan met warm glas ( ongeveer 1200°C). Men gebruikt hiervoor allerlei tangen, pincetten en alle hulpmiddelen die je maar kunt vinden.
In alle diciplines geeft hij ook lessen en workshops.