Xandra Lapperre

Reeds op de basisschool viel ze op door haar tekentalent.
Ze ging dan ook na haar middelbare school opleiding, naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten  Den Haag, alwaar ze woonachtig was. Door familie omstandigheden kon zij deze niet afmaken en ging naar de toenmalige kweekschool. Omdat ze van een beurs leefde was ze gedwongen om voor de klas te gaan staan. Er was toen geen mogelijkheid om de studie in de kunst verder te gaan volgen. Wel volgde ze de Vrije Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en later in Zoetermeer.Ook kreeg ze les van de toenmalige Zoetermeerse kunstenaar Ad van de Brink en volgde ook lessen in beeldhouwen bij G.Lochman. Zij is al jaren lid van Atelier Modeltekenen te Zoetermeer. Ze geeft nog les maar dan alleen in tekenen, schilderen en boetseren. Hoewel ze zich in alle technieken heeft weten te bekwamen heeft olieverf toch haar voorkeur.Zij werkt vrij en in opdracht.
Haar vrije werk richt zich vooral op de natuur; bloemen en Hollandse landschappen. Ook spelende kinderen zijn bij haar favoriet. Xandra is van mening dat zij alles vanuit haarzelf moet creëren en niet naar voorbeeld werken. Dit laatste beperkt haar, legt haar teveel aan banden. Zij wil haar eigen beleving van alles om haar heen weer geven. Haar werken in opdracht zijn voornamelijk portretten van mens en dier. Uiteraard moet hier voor geposeerd worden en wordt er dus wel naar voorbeeld gewerkt. Haar werken zijn veelal figuratief en/of licht geabstraheerd. Zij exposeerde o.a. in het Centrum voor Artistiek Talent (CAT) in het Citadelpark te Gent.

Doordat zij alles uit haar geheugen put is haar werk niet echt realistisch te noemen iemand vond haar werk soms zelfs een tikje surrealistisch. Het zijn haar bloemen, haar landschappen, haar mensen kinderen, enz. Een blauw, paars, of rood bos kan ook. Haar kleuren zijn vrolijk en fris. Doordat zij haar werk heel vaak in één ademtocht  afmaakt, neemt zij een groot risico; het moet er in een keer staan.Het mengen van de verf doet ze niet op het palet maar rechtstreeks op het doek waardoor het geheel nog levendiger wordt.Xandra vindt zichzelf een impulsieve schilder, een expressionistische impressionist.